Afgelopen jaar heb ik m'n jaar niet mooi kunnen afsluiten. Begin december werd ik getroffen door een ontsteking, waar ik maar slecht van opknapte en op 24 december, de dag voor kerst, brak ik m'n voet en enkel door simpelweg een trap van 2 treden over het hoofd te zien. In de maand december werd mijn leven stil gezet, vooral stil in mijn hoofd.
Inmiddels zijn we twee maanden verder en het is al even geleden dat ik een nieuwe blog gepost heb. Het stond hoog op m'n lijstje, maar als je hoofd leeg is waar haal je dan de inspiratie vandaan? Ook heb ik geen beurzen of woonwinkels kunnen bezoeken om inspiratie op te doen. Met internet kom je tegenwoordig ver, maar voor het echt opdoen van inspiratie wil je materialen voelen en kleuren kunnen zien.
KLEUREN ZIEN
Wij als volwassenen hebben geleerd om bestaande kleuren een naam te geven. De afgelopen twee maanden heb ik ontdekt dat het ontdekken en benoemen van kleuren voor kinderen anders werkt. Ze vergelijken kleuren met wat ze zien in hun omgeving en geven kleuren dan een naam. Neem mijn zoontje van twee jaar oud die de kleur 'donkerblauw' anders noemt. Hij noemt 't 'donkerbuiten'. Want de kleur buiten als het donker is, heeft dezelfde kleur als wat wij als volwassenen een donkerblauwe potlood noemen.
Of een meisje van 4 jaar oud, die voor het eerst naar school gaat. Als volwassenen zouden wij haar huidskleur 'lichtbruin' noemen. Maar ze vergelijkt zichzelf met haar klasgenootjes, waarvan de meeste een blanke huidskleur hebben. Dit meisje noemt zichzelf 'donkerwit'.
INSPIRATIELOOS?
Het is mooi om te zien hoe vrij kinderen nog zijn in hun denken. Ze denken nog niet in hokjes en zijn nog niet zo sterk gevormd door de maatschappij. Om als volwassene inspiratie op te doen, heb ik geleerd om weer door de ogen van een kind te kijken. Er gaat een nieuwe wereld voor je open!
Één van mijn meest favoriete schilderijen is De sterrennacht van Van Gogh. En geef mijn zoontje eens ongelijk. Want wanneer ik weer opnieuw naar dit schilderij kijk, waarin de kleur 'donkerblauw' de hoofdtoon vormt, dan is het toch 'donkerbuiten'?
Comments