top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverthuis_ios

Dierbare kunst

KUNST?

Zou jij onderstaande foto van jezelf of een dierbare aan de wand of om je nek als ketting hangen?

Heel lang durfde ik deze vraag niet te stellen...hoezo niet? En wat is dit eigenlijk voor een foto?


Deze foto is gemaakt van spierweefsel van een patiënt die is overleden aan de spierziekte van Duchenne. Deze persoon heeft z'n lichaam aan de wetenschap geschonken, zodat wij als wetenschappelijk onderzoekers het ziekteproces beter leerden begrijpen.


Duchenne is een progressieve spierziekte en vele worden niet ouder dan 30 jaar en komen op jonge leeftijd al in een rolstoel terecht en moeten vaak beademd worden. Waarom?

Op deze foto hoort spierweefsel te staan. De foto hieronder is normaal en gezond spierweefsel. Zoals je ziet lijkt bovenstaande foto in de verste verte daar niet op. Bovenstaande foto is gemaakt van het middenrif en daar is nagenoeg geen spierweefsel (meer geel en wit, dan roze) meer te vinden. Dit gebeurd dus in het hele lichaam en zonder spierweefsel kan je niet leven.

Wij als mensen ondergaan operaties en we gaan uiteindelijk een keer dood. Wanneer dat gebeurd kan er weefsel verzameld worden. Met mijn laboratorium achtergrond kan ik dit stukje weefsel vervolgens verwerken tot kunst.


Kunst gezien door de ogen van een microscoop. Een foto van je dierbare of misschien van jezelf als herinnering aan die ene levensveranderende operatie? Zou jij zo'n foto aan de wand (durven) hangen of dragen om je nek in de vorm van een ketting?


ETHIEK:

Waarom is dit zo'n moeilijke vraag? Ethiek speelt een grote rol. Er is toestemming nodig om weefsel te mogen verzamelen. Misschien vind je het ook een luguber idee? Ik weet dat er moedermelk kettingen bestaan of dat er as van een overledene gebruikt wordt in een tatoeage. Het gebruik van lichaamseigen middelen is best wel nog onbekend terrein, maar niet heel ongewoon meer.


Deze vorm van kunst ligt al heel lang op m'n ideeënstapel en ik wil er ook echt werk van maken op het moment dat er vraag naar is. Heb je een mening? Laat dan hieronder een berichtje achter. Ik ben er heel benieuwd naar!


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page